Doğru Depo Yönetim Sistemi (WMS) Nasıl Seçilir?
Doğru Depo Yönetim Sistemi’ni (WMS) seçmek için, ürünlerinizi (ham madde, yarı mamül, mamül) depolarken nelere ihtiyacınız olduğunu tespit etmek önemli olduğu gibi, seçiminizden önce entegre bir Depo Yönetim Sistemi’ne sahip oluşun faydalarını anlamak da bir o kadar önemlidir..
FSSoftware olarak yirmi yıla yaklaşan bir süredir depo yönetimi konusundaki çözümümüzü tanıtmak üzere pekçok firma ile görüştükve hâlen görüşüyoruz. Türkiye’nin pek çok yerinde, 15 farklı sektörde200’e yakın projemiz, hâlen çözüm olarak kullanılıyor. Bu sebeplegururluyuz. FSMobility adını taşıyan çözümümüzü sunduğumuzfirmalar ile görüşürken, ne istediğini bilen, doğru soruları soran firmalar ile karşılaştığımız gibi, değişim isteğine sahip olduğu halde,firma olarak ihtiyaçlarının tespitinde zorlanan, hedef eksikliğisebebiyle gündelik çözümler içerisinde sıkışan firmalar ile dekarşılaştık. Bu kılavuz bu sıkışıklığı yaşayan firmalar için özellikle…FSSoftware olarak doğru kararların, doğru bilgiye sahip olunarakverildiğinin farkındayız. Bu kılavuzda, firmanız için Depo YönetimSistemi seçerken, gereken kritik bilgileri, seçim sırasında DepoYönetim Sistemi’ne, bu sistemi size satacak olan satıcı firmaya ya dakullanıcısı olarak kendi firmanıza farklı bakış açılarından sormakzorunda olduğunuz soruları bir araya getirdik. Yirmi yıla yaklaşandeneyimimize dayanarak firmanız için doğru Depo Yönetim Sistemi’ninasıl seçeceğinizi anlattık.Firma olarak amacınız, ister ilk defâ depo operasyonlarınızıotomatikleştirmek, ister var olan depo sisteminizi yükseltmek olsun,bu kitapçık, size firmanız için düşündüğünüz doğru Depo YönetimSistemi’ni bulmak için ideal bir kaynak olmak niyetini taşıyor.
Depo Sistemi’ne Geçmek İçin Ne Zaman “Doğru” Zamandır?
Yeni bir sisteme ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirmek için depo operasyonlarınızın artık rekabetedemeyişini beklemeyin. İş süreçlerinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacakbazı önemli ipuçları şunlardır:
Endüstri Trendlerine Ayak Uydurun
Yeni teknolojilerin mevcudiyeti ve artan pazar talepleri, birçok sektörde hızlı bir değişim yaşatmaktadır. Yükselen müşteri beklentileri, artan rekabet baskısı veya düşen marjlar gibi trendleri izleyin. Yeni veyâ geliştirilmiş otomasyon yönetim teknolojisini deponuza tanıtmak, zorlu bir pazardarekabet gücünü artırmak için güçlü bir araçolabilir.
Akıllıca Yeni Ekipmana Yatırım Yapın
Eğer deponuz için, örneğin konveyörler veyâ istif araçları gibi yeni malzeme taşımaekipmanlarına yatırım yapıyorsanız, buyatırımı iyi bir şekilde kullandığınızdan eminolun. İyi bir depo yönetim sistemi,personeliniz için bu teknoloji adalarını etkinbir şekilde entegre edecek, performansıoptimize edecek ve toplam depo verimliliğinien üst düzeye çıkaracaktır.
Mevcut Kabiliyetlerinizi Ölçün
Ambar verimliliğinizi değerlendirmeninobjektif bir yolu, mevcut yeteneklerinizi ölçmek ve ayrıntılı olarak değerlendirmektir. Ölçütler, deponuzun iyi performans gösterdiği ve geliştirmek istediğiniz alanları gösterebilir. Değerlendirmenizinsonucunda önemli değişiklikler gerektiğiortaya çıktıysı, artık depolarınızda gerekliyeni işlevleri sağlayan yeni bir sistemiuygulamak zamanı gelmiş olabilir..
Beklentilerinizi Paylaşın
Süreci ve sürecin gerçekleşeceği zaman çizelgesini kabul ettiğinizde, ekibinizin her bir üyesi yeni sistem için beklentilerini paylaşır. Halihazırda mevcut olmayan yeni işlevler ve süreçler de dahil olmak üzere mevcut sistemin geliştirilebileceği yollarla beyin fırtınası yapmak için bir oturum gerçekleştirin.
İhtiyaçlar Üzerinde Fikir Birliği Oluşturun
Her bir ekip üyesi, yeni sistemin şirket için sağlasın istediği önemli işlevlerin bir listesini oluştursun. Daha sonra, bu öğeleri—örneğin Temel, Çok İstenenler veya Güzel Olur şeklinde—önceliklendirin. Ekip üyelerini, istedikleri işlevler ve kesinlikle ihtiyaç duydukları işlevler arasında ayrım yapmağa teşvik edin. Her bir fonksiyonun rütbesini tanımlayan ekip içinde genel bir fikir birliğine varın ve daha sonra bu öğeleri öncelikli bir listede birleştirin.
Gerekli İşlevler Listenizi Oluşturun
Bir uzlaşı sağladıktan sonra, zorunlu şartlarınızı resmi Zorunlu İşlevler Listesi'ne uygun hale getirin. Gerekliİşlevler Listeniz, sahip olduğunuz tüm işlevlerinizi içeren kısa, bir veya iki sayfalık öncelikli liste olmaklıdır. Zorunlu özelliklerin listesi, gereksinimlerinizi karşılamayansistemleri hızlı bir şekilde ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır.